duminică, 9 august 2009

Intrebari si raspunsuri.


Buna, am scotocit prin computer si am gasit un interviu interesant apartinind lui Stephenie in care sunt raspunsuri despre familia Cullen, vampiri si alte curiozitati. Lectura placuta!!!

I:Cine crezi ca e mai constienta de frumusetea ei – Rosalie sau Alice? Dupa parerea mea Alice are un look mai de baietoi , dar ea a fost cea care a aranjat-o pe Bella pentru bal. Poate ca parul ei este de vina. LOL! Tot timpul trebuie sa-mi reamintesc ca Alice a facut toate acestea si nu Rosalie.
R: Frumusetea este trasatura principal a lui Rosalie. La fel ca puterea lui Emmett- amandoi sunt mult mai impunatori fizic decat psihic ,ceea ce ii face un cuplu perfect. Edward nu prea da importanta frumusetei lui Rosalie. Iti poti imagina cat de mult o supara acest lucru?
De aceea Rosalie e mult mai preocupata de cum arata decat Alice. Alice isi doreste s-o pregateasca pe Bella pentru bal pentru ca e foarte entuziasmata ca are ocazia sa stea langa un om.Cand a spus in scena de la bal ca ea traieste prin Bella (asta a fost acolo , asa-i ? Am tot luat parti din Forever Dawn si le-am pus in Twilight ). Ea incearca sa traiasca experiente umane prin asocierea cu Bella. De asemena, Bella e genul de fata care nu se machiaza si nici nu-ti potriveste hainele.Alice o vede ca pe o panza alba din care poate crea o opera de arta.

I: Inteleg ca lui Rosalie ii place sa-si pastreze propiul nume de familie , dar de ce Jasper si-a ales ca nume de familie Hale –si chiar mai mult de atat- de ce pretind ca sunt frate si sora? De ce nu spun pur si simplu ca au fost adoptati separat?
R: Pentru Jasper numele Hale este doar o comoditate. El si Rosalie seamana. Defapt ei arata ca “gemeni de sex opus” - amandoi au parul blond, sunt inalti , el cu trup atletic si ea sculptat( cu aceeasi piele alba, ochi aurii si deisgur o frumusete perfecta). Familia Cullen foloseste diferite tert’ipuri pentru a-i tine pe oameni departe de ei. Legatura frate – sora il face pe Jasper si pe Rosalie sa se simta jenati.Oamenii chiar cred ca cei doi blonzi sunt frati si ei isi asuma acest lucru. Plus ca daca povestea e mai complicate cu atat mai repede auditoriul se plictiseste incercand s-o inteleaga si se dau batuti.
Ei nu folosesc intotdeauna aceeasi poveste. Cand a fost vorba doar de Edward si Carlisle, Edward pretindea ca este fratele fostei sotii a lui Carlisle care murise. Apoi, cand a aparut Esme, Edward a fost inca odata fratele mai mic al sotiei lui Carlisle doar ca de aceasta data sotia traia.Cu cat numarul membrilor familie a crescut si complexitatea povestii a crescut.Putem spune ca in cele din urma casa familiei Cullen a devenit un refugiu pentru tinerii cu probleme. (Chiar daca ei erau cei mai ascultatori adolescenti .)
I: Avea vreo unu dintre ei o familie in viata cand au fost schimbati in vampiri? A fost dificil pentru ei sa accepte sau au plecat ,astfel evitand sa spuna familiei adevarul? Intreb pentru ca ma gandesc cum ar reactiona Renee si Charlie daca ar afla despre schimbarea Bellei. Daca familia Cullen ar avea mai multa experienta ma gandesc ca ar face sa fie mai usor pentru parintii Bellei sa inteleaga.
R: Carlisle l-a avut pe tatal sau , iar Edward , Esme si Alice n-au avut pe nimeni ,stii asta.Rosalie a avut doi parinti senile si doi frati mai mici. Dupa ce a devenit vampir nu i-a mai vazut vreodata. Emmett era cel mai mic membru al unei Irlandezo-Scotiano-Americana.Parintii si fratii lui erau inca in viata. Jasper avea parintii si o sora mai mica in viata. Niciunul dintre ei nu si-a mai vazut familia dupa ce a devenit vampir. Este un motiv destul de bun pentru care nu au mai revenit la familiile lor- ochii lor.Pe atunci nu se inventasera ochelarii de soare sau lentilele de contact.Motivul poate fi vazut din mai multe privinte…in cartea a treia. J Scuze.
I: Daca vampirii nu aveau sange , atunci acesta unde se ducea? Se evapora pur si simplu? Sau le era supt aproape tot de cel care ii transformase?
R: Sangele ramas intr-un vampir nou nascut este folosit ca un combustibil, la fel cum sangele supt de ei este folosit pentru a le da putere.Uite o analogie: ganditi-va la depozitele de grasime din corpul dvs. Chiar daca inca mancati folositi si acele rezerve in timp (nu tot timpul; din pacate, analogia nu este perfecta decat in cazul in care tineti o dieta). Sangele ramas in ei este folosit de-a lungul unui an.
I: Care este numele de familie a lui Phil si Renee?
R: Heh…Ma chinui de ceva vreme sa lucrez la acest detaliu.Te-ai intrebat vreodata de ce Bella nu foloseste numele de familie a mamei sale? Ei bine , Renee s-a numit Swan pana cand s-a casatorit cu Phil. Numele ei de fata era Higgenbotham.(Saraca fata.) Numele de familie a lui Phil este Dwyer.
I:Poti sa ne dai mai multe informatii despre prietenii umani ai Bellei? Pentru mine toti par la fel , in special Mike si Eric. Am senzatia ca Tyler e un pic mai “ciudat” fata de ceilalti ,dar poate ca ma insel, s-a mai intamplat.
R: Nu, Eric Yorkie chiar este ciudat in grupul lor. Mike si Tyler sunt unii dintre cei mai populari din scoala. Mike arata mai bine decat Tyler insa Tyler are un corp mai atletic. Tyler este cel mai arogant dar si cel mai prostut. Tyler are aproximativ un metru 85 inaltime , este saten si cu ochi negri . Mike are un metru 80 , par blond si ochi albastri. Eric are un metru 90 inaltime , un par negru care pare tot timpul gras si ochi negri.
Jessica Stanley este destul de bine descrisa in carte. Nu are frati sau surori , mama ei lucreaza la banca din oras , si este cea care stie tot si despre toti :)) .Angela Webber are un metru 70 (~) ,par lung si saten , si ochi negri. Tatal ei este ministru si ea mai are doi frati mai mici. Fratii Angelei sunt gemeni si au 9 ani – Joshua si Issac. Lauren Mallory are un metru 68 , par blond si lung si ochi verzi.
Jacob are un metru 88 inainte de bal , par lung si negru la fel ca ochii.Mama sa , Sarah, a murit cu multi ani in urma si mai are doua surori gemene – Rachel si Rebecca.
I: De unde are familia Cullen atatia bani? Invetitii? Propietati?
R: Invetisitii pe termen lung J . Carlisle a primit initial ajutor financiar de la prietenii lui italieni ( tineti minte tabloul?Ei au suficienti bani) si apoi castiga un salariu de doctor pe care nu prea avea pe ce sa-l cheltuie. Edward a mostenit multe propietati de la parintii lui( a pretins ca a supravietuit pentru ca mai tarziu sa ia toate lucrurile mamei sale.El mai detine o casa in Chicago). Toate acestea au fost investite chibzuit (atat Edward cat si Carlisle se pricep la investitii) si apoi a venit Alice. Ea iubeste bursa.
I: Cum au falsificat toate documentele necesare ? De exemplu certificatul de nastere ,foi matricole ,etc.
R: Ei le cumpara de la falsificatori profesionisti. Acum , Jasper are o cunostinta in Seattle.
I: Se mai duc sa-si viziteze locurile natale?
*Nota- aceasta intrebare mi s-a parut prosteasca dupa ce am primit raspunsul.
R: Raspunsul este da. In anii ’30 , Carlisle , Esme, Edward, Rosalie si Emmett stateau la cateva ore in sudul orasului Forks in Hoquiam. Inainte ca Edward sa i se alature , Carlisle fusese deja in acea zona.
I: Ei sunt descrisi ca fiind atragatori fizic. Cat au mostenit din frumusetea lor de dinainte de schimbare? Se pare ca este o contradictie intre modul cum aratau inainte si cum arata acum ,dupa schimbare , abia astept s-o deslusesti.
R: Sper ca am spus bine primadata. Dupa transformare, numai este nicio schimbare- nu le mai creste parul ,etc. Ei raman exact cum erau cand au fost transformati. Dar este totusi o schimbare fizica intre inainte/dupa schimbare. Toate se intensifica – simturi , abilitati si frumusetea. Schimbarea in vampir face dintr-un om normal un fenomen si dintr-o persoana frumoasa un vampir care-ti ia aerul cand il vezi.Rosalie este asa de frumoasa dupa transformare pentru ca asa era si inainte, era cea mai frumoasa din Rochester, New York, cand era om. Poate chiar cea mai frumoasa din toata tara. James nu este asa frumos pentru ca nici atunci cand era om nu era o frumusete.
I: Care-I treaba cu respiratia? Pot sa-i influenteze pe oameni prin simpla lor respiratie? Se pare ca fiecare persoana cu care Edward vorbeste si spre care sufla ”innebuneste” . Bine, cel putin femeile. Este respiratia lor ademenitoare? Ii ajuta sa atraga prada?
R: Vampiri chiar miros foarte ,foarte bine. Respiratie, piete, etc. Ese mireasma de venin care este prezent in tot corpul lor. Este atragator , la fel ca frumusetea. Este un miros care e asa de placut incat este ca un drog, dupa ce l-ai mirosit mai vrei sa-l mai mirosi odata.
I: Dar despre tarus, reflexii , fotografii, apa sfanta si usturoi , toate miturile despre vampiri, ce ne poti spune?
R: Multe prostii! Toate miturile sunt deslusite in a doua carte – New moon – cu exceptia usturoiului si a tarusului. Dar puteti incerca sa bagati un tarus de lemn in granit.
I: Inafara de baseball si vanaToare ,ce le mai place vampirilor sa mai faca intr-o zi cu soare?
R: E ceva normal ca ei vor sa se joace – mai ales ca nu-si pot folosi abilitatie tot timpul. Cred ca ar fi la fel de interesati de fotbal ( cu toate ca Rosalie sigur nu ar vrea sa joace ceva ce o poate murdari…).
In zilele cu soare ei fac lucruri normale doar ca fara sa fie vazuti. Fac treaba acasa, stau in oras , se duc la un film sau se duc la cumparaturi(in cazul lui Alice) sau chiar o plimbare pana la Paris.
I: Despre venin si sarut. Este Bella in pericol din cauza acestui venin cand il saruta pe Edward?
R: Au fost cateva persoane care s-au intrebat de ce Edward se retrage cand Bella deschide gura cand il saruta.Dar, bineinteles, este doar ingrijorat de siguranta ei. Da, veninul poate fi periculos pentru Bella. Nu e ceva gen acid , trebuie sa ajunga in sange pentru a fi periculos . In orice caz, este exact ca si cum ar avea un fierastrau in gura , dintii lui Edward sunt foarte ascutiti. Si-ar putea taia limba sau buza in dintii lui si atunci totul s-ar termina , procesul ce convertire ar incepe- foarte dureros si incet ( pt ca este nevoie de foarte putin venin).
I: Cand Bella a cautat pe internet informatii despre vamipiri a gasit Stregoni benefici ce reprezinta?
R: Stregoni benefici este Carlisle. El a creat mitul respectiv.
I: Vampirii mai batrani sunt mai slabi decat cei nou-nascuti ,chiar daca s-au hranit? Dar un vampir nou-nascut insetat este mai slab decat unul satul? Sunt vampirii care se hranesc cu sange uman mai puternici decat cei vegetarieni? Pot rezista mai mult timp fara sa vaneze cei care se hranesc cu sange uman decat vegetarienii ?
R: Uite care-i treaba cu puterea lor – totul este relativ, nu-ti pot da un raspuns clar, la fel ca oamenii , puterile lor difera de la unul la altul. Emmett este foarte puternic, dar un vampir nou-nascut cam de aceleasi dimensiuni poate sa fie un pic mai puternic decat el.Dar, daca ar fi vorba despre o lupta Emmett cu siguranta ar castiga pentru el ar sti cum sa actioneze. Emmett ca nou-nascut a fost probabil extrem de puternic.
Cat despre cat de afectata este puterea de vanat- este o diferenta foarte mica ce tine de puterea psihica.Puterea mentala e mult mai epuizanta. ( Tineti minte povestea lui Carlisle? Cum , atunci cand i s-a facut din ce in ce mai sete , puterea lui de a se abtine a scazut si a incercat ca stea cat mai departe de oameni ?). Daca ai luat doi vampiri cu puteri egale ,unul care tocmai a baut sange uman si unul care s-a abtinut de ceva timp , in mod clar cel care tocmai bause ar fi mai puternic. Oricum , nici cel insetat nu e chiar slabit , inca ar putea sa arunce o masina peste un teren de fotbal. Sangele uman ii face mai puternici decat cel de la animale, insa doar din anumite puncte de vedere. Fiecare vampir are un nivel individual de putere ce nu poate fi masurat.
Si toate aceastea ar fi valabile doar in cazul unui concurs de skandenberg ,altfel este irelevant. Intr-o lupta strategia este mult mai importanta decat forta.

Niciun comentariu: