sâmbătă, 8 august 2009

Interviu cu Stephenie Meyer

STEPHENIE MEYER – Întrebări şi răspunsuri
Majoritatea întrebărilor sunt legate de Zori de Zi, deoarece este ultimul volum şi răspunsuri la întrebările stârnite de celelalte trei volume se găsesc chiar în paginile acestei cărţi.
Este adevărat că manuscrisul original AMURG a avut un alt final, mai concret?
La început, când AMURG era plănuit să fie un singur roman, nu o serie, şi nu mă gândeam la vreo continuare, Bella şi Edward se logodesc la sfârşitul cărţii. Am continuat să scriu epiloguri, epiloguri foarte lungi şi am realizat că nu sunt pregătită pur şi simplu să termin cu aceste personaje, dar cum ar putea continua? De aceea am scris continuarea propriu-zisă numită Forever Dawn. Începea cam unde se termină ECLIPSA şi m-am gândit că am sărit peste o importantă perioadă de timp. Ultimul an de liceu al Bellei… sunt atât de multe lucruri de spus… Aşa că m-am întors şi am acordat mai multă atenţie acestei etape şi sunt foarte mulţumită că am petrecut clipe extraordinare scriind ECLIPSA. Acolo se termina de fapt AMURG.
Poţi explica semnificaţia copertelor celor patru volume?
Coperta AMURG semnifică ideea de a alege. Reprezintă o ofertă. Vei alege acel măr? Merele au o poveste lungă. Este o mare posibilitate să fie otrăvit. Asta a fost o idee interesantă. Va afla Bella despre această nouă lume sau este fericită cu felul în care trăieşte? Bineînţeles că ştim cu toţii ce a ales.
Apoi avem LUNĂ NOUĂ, o adorabilă floare ciufulită care nu are nici cea mai mică semnificaţie. Nu a fost alegerea mea; cineva de la editură a crezut că este o foarte interesantă combinaţie de culori. Şi nu m-am opus.
Apoi ECLIPSA, unde am avut şi eu un cuvânt de spus. Este un soi de exemplu psihologic a ceea ce se întâmplă când vrei să rupi legătura cu vechea ta viaţă şi nu o faci chiar aşa cum ar trebui. Devine dificil. Există legături pe care nu le poţi rupe. Încercarea Bellei de a părăsi vechea ei viaţă devine cu adevărat dificilă pentru o vreme, iar asta a fost reprezentarea mea vizuală a acestui lucru.
În final, ZORI DE ZI despre care pot să spun că este exact ce mi-am dorit. Şi am fost foarte fericită când am văzut coperta, felul cum a evoluat. Există două motive pentru care coperta asta poate fi luată drept coperta pentru întreaga serie. Pentru că o vedem pe Bella stând în fundal, pionul, cel mai slab jucător, şi apoi progresează până ajunge cel mai puternic jucător de pe tabla de şah, regina. De asemenea este perfectă pentru ilustrarea ultimului volum deoarece am ştiut că totul va deveni un joc mental. Ce poate reprezenta un joc mental mai bine decât un joc de şah? Şi aşa am vrut sa redau sfârşitul poveştii.
La începutul fiecărei cărţi ai introdus un fragment, care este preferatul tău?
Chiar mi-a plăcut să pornesc de la „Foc şi Gheaţă” pentru că este una dintre poeziile mele preferate. M-a surprins şi pe mine cât de bine s-a potrivit. Şi mi-a mai făcut o deosebită plăcere să-l citez pe Orson Scott Card în ultima carte. Am citit cu toţii toţi acei autori înţelepţi morţi şi duşi. Am avut ocazia să amintesc acum, în zilele noastre, un om care scrie cu un asemenea talent încât poate realiza acele fraze profunde care mă surprind de fiecare dată, aşa că am fost cu adevărat entuziasmată să-l citez.
Ce fel de Ferrari conduce Bella?
O întrebare atât de uşoară… poate să conducă altceva decât un F 430? Există vreun alt Ferrari? Pentru că eu n-am auzit de vreunul. A, şi e roşu.
Dacă vârcolacii rămân vârcolaci pentru atâta vreme cât există vreun pericol, va rămâne Jake vârcolac pentru totdeauna?
Nu funcţionează chiar aşa. Vampirii, dacă sunt în apropriere, declanşează transformarea, dar după aceea depinde cât de des se transformă; nu ştiu de câte ori pe lună… se vor opri din creştere de tot, deci Jacob mai are multă vreme de trăit.
De ce ai decis să nu existe o luptă propriu-zisă la sfârştiul ultimului volum?
Este ceea ce am ştiut din totdeauna că se va întâmpla. Şi am încercat să ofer câteva indicii dinainte, menţionând Neguţătorul din Veneţia (Shakespeare) şi prevenind această luptă a minţilor, nu neapărat o luptă fizică. Nu cred că sunt scriitorul care să scrie finale gen „Hamlet” unde peste tot sunt trupuri neînsufleţite şi este un singur tip necunoscut care stă acolo, oferind un monolog despre cât de tragic a fost totul. Nu sunt aşa. Şi am ştiut că dacă lupta ar fi avut loc cu adevărat, nu ar fi rămas prea multă lume de fiecare parte şi am vrut o victorie, am vrut o victorie adevărată şi acela a fost felul de a o obţine.
Dintre toţi prietenii vampiri ai lui Carlisle, care este preferatul tău?
Normal, am o admiraţie deosebită pentru Garret, nu? Chiar m-am distrat aducând toţi vampirii acolo. De asemenea, îmi place mult şi Siobhan. E tare. A, şi românii… Chiar îi ador. Sunt înspăimântători într-un mod atât de fascinant…
De ce ai ales să sfârşeşti seria după a patra carte?
Am ştiut că nu va fi aceeaşi poveste odată ce Bella a devenit vampir şi nu va fi aceeaşi experienţă, aşa că după ce povestea ei s-a rezolvat în felul acesta, există şi posibilitatea de a continua pentru totdeauna, dar cred că ar fi cu adevărat impropriu ca povestea Bellei să evolueze în acest fel şi nu vreau să ruinez farmecul experienţei. Când totul evoluează în direcţia corectă, pentru mine e foarte vizual, iar eu pot să văd „forma” poveştii. Fiecare poveste are o „formă” diferită, iar, pentru aceste patru cărţi, luându-le ca un întreg, aceasta este „forma” (perspectiva) potrivită. Aşa că era locul unde trebuia să se termine, dar nu înseamnă că am terminat neapărat cu ea, însă sunt atât de multe poveşti în capul meu… dar aceasta îşi are finalul potrivit, iar eu nu vreau să stric asta.
Este versiunea finală a ZORI DE ZI aşa cum ai plănuit-o de la început?
Am ştiut sfârşitul seriei încă din octombrie 2003. Deci a cam trecut o grămadă de timp. Am terminat manuscrisul iniţial, Forever Dawn, prin februarie 2004 şi am rămas la planul acesta pentru că odată ajunsă acolo, părea că aceasta era singura cale posibilă pentru încheierea poveştii. Aşadar chiar nu au fost alte căi dintre care să aleg; acesta a fost întotdeauna sfârşitul care trebuia să aibă loc.
De cât timp ai plănuit-o pe Renesmee ca personaj? Mulţi fani au rămas uimiţi la întorsătura pe care a luat-o povestea când ea a apărut.
A… de fapt, Nessie a fost unul dintre motivele pentru care ZORI DE ZI există. Când am început să lucrez cu un editor, am avut AMURG şi i-am arătat la ce lucram pentru Forever Dawn şi a spus „ştii… ne-ar plăcea să o păstrăm pe Bella în liceu un pic mai mult, dezvoltă asta mai mult, păstrează seria mai mult YA (pentru tineri)”. Şi am zis „Ok, există unele lucruri interesante de spus aici”. Am început deci să lucrez la asta şi mi s-a spus că s-ar vrea trei cărţi, având ca final ECLIPSA. M-a întrebat: „Poţi să faci un final de care să fi muţumită?”. I-am răspuns „Nu, nu pot să fac un final de care să fiu mulţumită”. A fost o luptă grea şi mă luptam pentru Nessie tot acest timp. Ea era un personaj care nu putea fi distrus. Trebuia să existe. Deci, ea era în Forever Dawn.
Se va alătura Jacob din nou Haitei?
Nu, pentru că odată ce eşti un Alfa, nu mai poţi da înapoi.
Va rămâne Jacob alături de Renesmee, nemuritor, până când ajunge la maturitate?
Cred că există mult interes în legătură cu asta. Lucrul interesant în relaţia lor este că Renesmee practic nu va trece de vârsta de 18, 20 de ani. Atâta timp cât se transformă des în vârcolac, va rămâne şi Jake la fel.
Care sunt intenţiile tale pentru viitorul clanului Cullen?
Întreaga mea viaţă nu reprezintă doar vampiri, şi, destul de surprinzător, cred că vreau să mă întorc la fantomele mele, la călătoriile mele în timp… sunt multe lucruri pe care plănuiesc să le fac. Şi THE HOST, da, am multe idei, dar nu plănuiesc să mă întorc foarte repede la ea. Aş putea să continui cu Cullen-ii. Există câteva scenarii care ar putea fi interesante. Nu cred că aş putea să pierd prea mult timp cu personajele pe care simt că am avut şansa să le „explorez” deja. Trebuie totuşi să spun că cei mai probabili viitori naratori vor fi Renesmee şi Leah.
Sursa:http://shaukisbookcase.wordpress.com/2009/06/21/stephenie-meyer-%E2%80%93-intrebari-si-raspunsuri/
Sursa:

Niciun comentariu: